ЖАҢА ӘДІСТЕР
НОВЫЕ МЕТОДЫ 14.06.2017

Тағамдар мен сусындарға тартымды және тәбетті етіп көрсету үшін табиғи немесе синтетикалық тағамдық түстер жиі қосылады. Өндіруші тұрғысынан синтетикалық бояғыштардың артықшылығы көп, себебі олар технологиялық өңдеу және сақтау шарттарына сезімталдығы төмен, ашық, оңай қайталанатын түстер шығарады, сонымен қатар төмен бағаға ие. Дегенмен, табиғи бояғыштардан айырмашылығы, олардың биологиялық белсенділігі жоқ және құрамында ешқандай хош иістендіргіш заттар немесе витаминдер жоқтығынан басқа, синтетикалық бояғыштардың кейбір өкілдері шамадан тыс уыттылыққа ие, қатерлі ісік тудырады. Тағамдық қоспалар – тағам өнімдерін өндіру, орау, тасымалдау немесе сақтау кезінде оларға қажетті қасиеттерді беру үшін технологиялық мақсатта қосылатын заттар, мысалы, белгілі бір хош иіс (дәм), түс (бояғыштар), сақтау мерзімі (консерванттар), дәмі, консистенциясы және т.б. Бұқаралық ақпарат құралдарында мезгіл-мезгіл хабарлар пайда болады, мысалы: «E*** қоспасы қатерлі ісік тудырады», аллергия немесе асқазан ауруы және басқа да жағымсыз салдарлар. Дегенмен, кез келген химиялық заттың адам ағзасына әсері организмнің жеке ерекшеліктеріне де, заттың мөлшеріне де байланысты екенін түсіну керек. Әрбір қоспа үшін, әдетте, теріс салдарға әкелетін рұқсат етілген тәуліктік тұтыну дозасы анықталады. Тағамдық қоспалар ретінде қолданылатын кейбір заттар үшін бұл доза дененің килограммына бірнеше миллиграмм, басқалары үшін дененің килограммына оннан бір грамм құрайды.

Қазіргі уақытта нарықта құрғақ көпкомпонентті қоспалар болып табылатын адамдарға және жануарларға арналған азық-түлік өнімдерінің үлкен саны пайда болды. Мұндай өнімдердің ассортименті өте кең. Бұл, ең алдымен, биологиялық белсенді тағамдық қоспалар, премикстер, жануарлар мен құстарға арналған жем және мультивитаминді препараттар. Мұндай өнімдердің сапасының критерийі олардың құрамындағы дәрумендердің, әсіресе, суда еритін және майда еритін витаминдер сияқты өмірлік маңызы бар, олардың саны нормативтік құжаттармен және санитарлық сапа стандарттарымен реттелетін талдауы болуы мүмкін.

Жоғарыда аталған барлық ойларды басшылыққа ала отырып, РМК Астана қаласындағы филиалының базасында «Ұлттық сараптама орталығы» РМК жанынан аллергендерді, бояғыштарды, витаминдерді анықтаудың жаңа әдістерін әзірлеумен айналысатын ғылыми топ құрылды. азық-түлік өнімдері.

Витаминдерді анықтау үшін әртүрлі әдістер қолданылады. Жыл сайын өнім түрлері кеңейіп, азық-түлік өндірісі артып, балалар тағамының рецептері жетілдіріліп келеді. Бұл өз кезегінде өнімдердің сапасын бақылауға және витаминдерді анықтау әдістерін жетілдіруге жоғары талаптар қояды. Тамақ шикізаты мен тамақ өнімдерінің сапасына қойылатын медициналық-биологиялық талаптар мен санитарлық нормалар әртүрлі мақсаттағы балалар тағамы өнімдерінің көптеген түрлері мен топтарының тағамдық құндылығын сипаттайды. Кейбір адамдарда белгілі бір витаминдерге жоғары сезімталдық пайда болады. Витамин ағзаға енгеннен кейін, иммундық жүйе оны зиянды зат ретінде қате анықтайды және онымен күресу үшін арнайы антиденелерді жасайды. Қандағы антиденелердің жоғарылауы дененің жұмсақ тіндерінде гистаминнің пайда болуына әкеледі. Гистамин, өз кезегінде, жалпы аллергиялық белгілерді тудырады. В тобының витаминдеріне аллергия сирек кездеседі, бірақ үлкен қиындықтар тудырады, өйткені бұл биологиялық белсенді заттар дененің жұмысында маңызды рөл атқарады және сондықтан көптеген ауруларды емдеу үшін қолданылады. Көп жағдайда В тобының витаминдеріне аллергиялық реакция белгілі бір тағамдарды шамадан тыс тұтыну немесе дәрі-дәрмектерді дұрыс қолданбау салдарынан артық дозаланумен байланысты. В1 дәруменінің (тиамин) артық болуы ең қауіпті болып саналады, өйткені ол аллергияның дамуына қатысатын ацетилхолиннің өндірісін ынталандырады. Сонымен қатар, иммундық жүйенің тиаминге теріс реакциясы бауыр мен бүйрек қызметінің бұзылуына әкелуі мүмкін. В6 және В12 витаминдері аллергияны сирек тудырады. Тұтынылатын В12 витаминінің мөлшеріне ерекше назар аудару керек. Ол организмде жинақталуға бейім, өйткені оның жартылай шығарылу кезеңі шамамен 1,5 жыл. В дәруменіне аллергия қалыпты мөлшерде қабылданса да пайда болуы мүмкін. Соңғы уақытта жоғары өнімді сұйық хроматография әдісі шетелде қарқынды дамып келеді. Бұл, ең алдымен, дәл сұйық хроматографтардың пайда болуымен және талдау техникасының жетілдірілуімен байланысты.

Масс-спектрометрия көмегімен тағамдық қоспаларды меңгеру үшін ғылыми әдебиеттер, шетелдік мақалалар мен диссертациялар зерттелді. Тағамдық бояғыштарды анықтау үшін шет елдердің әртүрлі әдістері негізге алынды. Астана филиалының негізінде икемделген және өзгертілген.

Осылайша, әдістерді әзірлеу қазіргі уақытта жетілдіру және тұрақты эксперименттер сатысында, бұл ғылыми топқа осы саладағы өзінің барлық ғылыми-техникалық әлеуетін жүзеге асыруға мүмкіндік береді. 2017 жылдың соңына дейін Қазақстан Республикасының бүкіл зертханалық қызметінің одан әрі тиімді жұмыс істеуі үшін Қазақстан Республикасының тіркелген кемінде 5 СТ шығару жоспарлануда. 

Тайлыбаева А.Қ., Аманбаев А.А.,

Зейнуллина А.А., Жакупова Ж.Ж.