Қандай су ішкен дұрыс және ауыз судың сапасын қалай анықтауға болады?
Какую воду лучше пить и как определить качество питьевой воды? 25.06.2019

Бұл күні мамандардың ұсынысы бойынша адам тамақпен бірге келетін қосымша литрді есептемегенде шамамен екі литр су тұтынады. Жаздың басталуымен тұтынылатын су көлемі артып, төрт литрге жетуі мүмкін. Көптеген сарапшылар ауыз су қажет дейді, бірақ қайсысы екенін ешкім білмейді. Мұны бөтелкедегі судың затбелгісінде жазуға болады, бірақ мазмұны мәліметтерге толық сәйкес келмейді.

Жоғары сапалы ауыз суды оңтайлы пропорциялар мен мөлшерде пайдалы макро және микроэлементтермен қанықтыру керек. Жалпы алғанда, судың сапасы мен қауіпсіздігінің елуге жуық көрсеткіші бар, оның ішінде калий, натрий, кальций, магний, фторид және иодид - иондар, күміс, сульфаттар, хлоридтер, ауыр металдар, фосфаттар, нитраттар және басқа да көптеген элементтер мен қосылыстар.

Жоғары сапалы ауыз суды сатып алғанда, сіз «жоғары санаттағы су» деп жазылатын белгіні ескеруіңіз керек және оны үлкен дүкендерде сатып алу керек, сондықтан артезиан көзінен жалған немесе төмен сұрыпты ауыз суды сатып алу мүмкіндігі бар. Сонымен қатар, сіз су бар контейнердегі затбелгіге назар аударуыңыз керек, онда барлық қажетті ақпарат болуы керек: судың категориясы, ұңғыманың нөмірі мен атауы, оның тереңдігі, орналасқан жері, өндірушісі, химиялық құрамы, сипаттамасы бір сөзбен, мысалы: «хлорид-сульфат-натрий суы» сәл сілтілік, тіркеу деректері, сондай-ақ шығарылған күні мен жарамдылық мерзімі.

Контрафактілік өнімдер, әдетте, таза емес көрінеді, затбелгі нақты басылмаған, қорғаныш белгілері жоқ. Алайда қарапайым тұтынушыға сапалы өнімді жалғаннан ажырату жиі қиынға соғады.

Контейнерге салынған ауыз су - бөлшек сауда үшін шыны немесе пластик бөтелкелерге құйылған тамақ өнімі. Контейнерлердің көлемі салқындатқыштар үшін 0,33 литрлік бөтелкелерден 19 литрлік бөтелкелерге дейін.
Өздеріңіз білетіндей, су минералды және ішетін болып екіге бөлінеді.

Минералды су - бастапқы минералды құрамы сақталған жер асты көзінен (ұңғымадан) алынатын табиғи су категориясы. Минералды сулар емдік әсерге ие, бірақ бірқатар жағдайларға байланысты, яғни белгілі бір температура, судың түсу режимі және көбінесе, оны дереу тұтыну қажет. Минералды суды литрмен ішу және оны емдеу деп санау кейде зиянды. Сумен емдеу мүмкін және қажет, бірақ курортта, егер курорттан тыс жерде болса, дәрігердің міндетті бақылауында болған жөн.

 Осы проблеманы біле отырып, бүгінде пакеттік суды өндірушілер нарықта ас тұзы мен ауыз судың мөлшерін, минералдану тұрғысынан мүлде зиянсыз, яғни проблемалық ағынды сумен салыстырғанда өз өнімдерінің тазалығына және «ашқарақтықты» жақсартуға баса назар аударады. газдалған сусындарға қарағанда. Мұндай судың орташа минералдануы 0,1-0,35 г / л қауіпсіз деп саналады және күнделікті тұтынуға ұсынылады. Қалай болғанда да, судың сапасын тек химиялық және микробиологиялық талдау көмегімен бағалауға болады.

Анық критерийлері жоқ (жалпы минералдану параметрін қоспағанда) асханалық сулардан және минералды сулардан айырмашылығы, пакеттелген суды ішуге арналған нормативті құжаттар әзірленді, бұл құрамды нақты реттейді және суды тазарту сапасына байланысты пакеттік суларды екі санатқа жіктеуге мүмкіндік береді: бірінші санаттағы ауыз су. жоғары санатты ауыз су. Екінші категорияда суды тазарту процесіне, химиялық құрамына, органолептикалық, радиологиялық және басқа көрсеткіштерге бірінші категориядағы суларға қарағанда анағұрлым қатаң талаптар қойылады.

Ауыз су адам тұтынуы үшін микробиологиялық, паразитологиялық және радиологиялық көрсеткіштері бойынша қауіпсіз, химиялық құрамы зиянсыз және қолайлы органолептикалық қасиеттерге ие болуы керек. Осы талаптарға сай келетін суды адам өмір бойы шексіз тұтынуы мүмкін.

Қазіргі уақытта ауыз судың сәйкестігін бағалау (сертификаттау) 86 қауіпсіздік көрсеткіштері бойынша жүзеге асырылады (9 - эстетикалық қасиеттер өлшемі, 55 - химиялық құрамның критерийлері, 2 - радиациялық қауіпсіздік критерийлері, 11 - эпидемиологиялық қауіпсіздік өлшемдері, макро және микроэлементтердің физиологиялық пайдалылығының 9 критерийлері). ) Тұздың жалпы мөлшері бойынша ауыз су 1 г / дм³ аспауы керек.

Демесинова Б.М. - директордың орынбасары
Кумашева Р.Х. - қалалық гигиена бөлімінің маманы,
Жакупова Ж.Ж. - санитарлық-гигиеналық зертхананың меңгерушісі
ҚР ДСМ ҚДК«ҰСО» ЖСҚ РМК Нұр-Сұлтан қаласындағы филиалы